Tekstgrootte: 
gevolgd pad: Home - Root - Wonen - Alles over... - Alles over... de zolderkamer - Alles over de zolderkamer
   
Alles over de zolderkamer
 
Lees hier meer over sfeer, tips & nieuws, koopwijzer en ideeën.
 
Zorg ervoor dat de zolder goed geïsoleerd is. Mogen de balken gezien worden, geef ze dan een accentkleur zodat ze extra in het oog springen of nóg mooier: schuur ze kaal en laat ze in hun oorspronkelijke kleur. Héél chic met een donkergrijze houten vloer en spierwitte muren.
Is er voldoende ruimte én budget, denk er dan eens over om op zolder een mini-appartement te maken. Compleet met keukentje en badkamer! Ideaal voor gasten, maar ook perfect als tussenoplossing wanneer de kinderen nog nét niet het huis uit zijn. Liever een logeerruimte zonder badkamer en keuken? Schaf dan een goed bed aan voor de logees en maak het ‘rijk’ op met plaids en kussens. Pure luxe!
 
Sfeer
Meestal heb je op een zolderkamer te kampen met een schuin dak, waardoor inrichten extra moeilijk lijkt. Niets is minder waar, zo’n schuine kant biedt naast beperkingen juist ook extra mogelijkheden.
 
Licht en luchtig
De zolder kan ook een ideale plek zijn voor de badkamer. Zeker als je kiest voor een ligbad is dit prima in te plannen tegen een schuine wand. Doordat de houten delen glanzend wit zijn geschilderd, wordt het licht extra gereflecteerd en blijft de ruimte fris ogen.
 
Optimaal en efficiënt
Door extra dakramen in de bestaande bouw te plaatsen kun je veel ruimte en licht winnen. Donkere kleuren doen het dan goed, door de ruime lichtinval van buiten. De ruimte wordt hierdoor optimaal en de sfeer wordt
lekker licht en ruimtelijk.
 
Tips & nieuws
Als je druk bezig bent met (her-)inrichten van je huis of een kamer, moet je met veel dingen rekening houden. De een is vooral bezig met de hoofdlijnen, terwijl de ander alleen naar de details kijkt.
Daarom nóg meer tips en trucs voor je zolder:
1. Benut de schuine wanden om in op maat gemaakte kasten spullen op te bergen die je niet vaak gebruikt. Let erop dat deze spullen gemakkelijk terug te vinden zijn.
2. Maak met simpele wandjes een handige verdeling. Zo heb je niet één, maar twee kamers.
3. Heb je de zolder echt over: voor kinderen is het een paradijs om te spelen, en zo verdwijnt het speelgoed van woonkamer naar zolder.
4. De zolder is ook een ideale plek om de wasmachine en droger te plaatsen. Zo staan ze nergens in de weg.
5. Voor schuine ramen is tegenwoordig veel handige ‘op maat’ zonwering te koop.
6. Altijd al een thuisbioscoop willen hebben? Op zolder heb je de ruimte en kun je er een echte ‘lounge’ van maken. Plaats er een fitnessapparaat bij en je kunt sporten en films kijken tegelijk!
7. Een volwaardige kamer op zolder? Maak het trappengat dicht, zodat je energiekosten niet de pan uitrijzen.
8. Voor opbergen zijn ondiepe kasten (40 cm) meestal prima; zou houd je meer ruimte over.
9. Het wordt pas écht ontspannen als je van de zolder een wellness-verblijf maakt, compleet met sauna, relaxstoelen en stapels tijdschriften.
10. Er zijn weinig plekken in huis waar je met gemak schommels en touwladders kwijt kunt. De zolder is er ideaal voor!
 
Koopwijzer
Er is heel veel te zien om je heen, Uit woonbladen, tv-programma’s, internet en winkels voldoende informatie verzameld? Dan kom je goed beslagen ten ijs als je naar de winkel gaat. In veel woonwinkels is knowhow aanwezig om je goed te kunnen adviseren m.b.t. het complete interieur. Vraag erom!
1. Neem plattegronden, foto's én een centimeter mee als je de winkel ingaat.
2. Vraag (stof-)stalen even mee naar huis, zodat je de kleuren ook in je huis kunt beoordelen.
3. Neem knipsels uit tijdschriften mee naar de winkel als je naar iets specifieks op zoek bent.
4. Een collage maken van knipsels uit tijdschriften is een perfect hulpmiddel om een goed beeld te krijgen.
5. Een digitale camera is handig, zo kun je thuis nog eens bekijken wat je hebt gezien.
6. Probeer op een rustig tijdstip te gaan (in het begin van de week).
7. Stop kleine stof- en verfstaaltjes in je portemonnee, dan heb je die altijd bij je.
8. Maak een plattegrond op schaal (1:50) zo zie je meteen wat realistisch is.
 
Ideeën
Alles helemaal omgooien of liever eerst wat accessoires wisselen? Basisdingen of juist trendy spullen? Hoe dan ook, met nieuwe accessoires en meubelen geef je je huis weer even een frisse look.
 
Overzichtelijk opgeruimd!
Dozen heb je nooit genoeg. Het is een snelle en leuke manier om rommeltjes uit het zicht te bewaren en ze geven extra kleur aan je interieur. Ze zijn te koop in allerlei trendy designs, of beplak ze zelf met een leuk behangetje.
 
Mooi weggewerkt
Ideaal kasten van kewlox, die je naar hartelust kunt uitbouwen. Beschilder ze of laat ze juist lekker basic. (www.kewlox.nl)
 
Snel cool
Op zolder kan het snel warm worden door de schuine en platte daken. Met een ventilator die ook nog eens heel mooi kan zijn, is het probleem snel overgewaaid.
 
Afschermen
Maak van mdf een verrijdbare scheidingswand. Behang de kanten met twee verschillende dessins behang. Zo heb je steeds een andere sfeer.